Bėgiojimas jau ir Lietuvoje – aktyvaus laisvalaikio leidimo būdas Nr. 1. Nieko nuostabaus, nes bėgti galime kone kiekvienas, tik darome tai skirtingu tempu. Jūs dar tik ketinate pradėti, tačiau norite rezultatus matyti po kiekvienos treniruotės? Susidarykite treniruočių planą ir pradėkite palengva.

Bėkite į tikslą

Kiekvienam gali būti smagu bėgti! Suskirstykite treniruotes etapais, ir po kiekvieno vis labiau būsite patenkinti savo kūnu bei galėsite išsikelti ir siekti naujų tikslų.

Bėgimas – puikus būdas turėti svajonių figūrą visiškai neišleidžiant pinigų. Labai svarbu tobulėti mažais žingsneliais. Raskite tikslą, kuris būtų smagus, tačiau reikalautų papildomų pastangų ir tikrai įkvėptų.

Dienomis, kai ypatingai nesinori bėgioti, palepinkite save skaniu patiekalu ar kurkite planus, ką norite pasiekti ateityje.

Treniruočių programa turi atitikti realybę

Visos treniruotės yra geros. Kuo daugiau laiko praleidžiate bėgiodami, tuo dailesnį kūną ir didesnį progresą pastebite. Susidarykite realybę atitinkančią bėgimo treniruočių programą, bet nesitikėkite pokyčių po kiekvieno bėgiojimo.

Žinoma, pradėję sportuoti pirmuosius pokyčius pajusite greičiau. Tačiau nusiteikite, kad vėliau jie vyks lėčiau, todėl labai svarbu nepasiduoti ir nemesti to, ką pradėjote.

Įvaldykite savą bėgimo techniką

Bėgimo technika gali labai daug pasakyti apie patį sportuojantį. Kiekvienas bėgame skirtingai. Svarbu palengva tobulinti individualų bėgimo stilių, nesiekiant drastiškų pokyčių.

Tačiau keletas visiems tinkančių patarimų egzistuoja: bėgti rekomenduojama atsipalaidavus, rasti sau tinkantį bėgimo tempą ir išnaudoti žingsnį kūnui pernešti į priekį. Kai tempas arba atstumas tampa lengvai įveikiami, krūvį padidinkite.

Venkite traumų – pasirinkite tinkamą avalynę

Bėgimas yra efektyvus sportas, tačiau palyginti su kitomis sporto rūšimis bėgikai žymiai dažniau rizikuoja patirti traumų. Turėkite tai galvoje, nesvarbu – pradedantis ar patyręs bėgikas esate.

Naudingas patarimas – avalynę bėgiojimui rinkitės atsižvelgdami į savo bėgimo stilių. Dauguma sporto prekių parduotuvių darbuotojų tikrai bus pasirengę pagelbėti jums renkantis tinkamą modelį. Bėgimo batai turi būti patogūs ir nepriekaištingai atlikti savo svarbiausią užduotį – tausoti kojų sąnarius.

Kad išvengtumėte vienpusio efekto, pravartu bėgimą derinti su kitomis treniruotėmis. Pradedantiesiems puikiai tinka bėgimas vandenyje, jėgos ištvermės treniruotės, važinėjimas dviračiais ir treniruotės su svarmenimis.

Bėgimo takelis – alternatyva blogam orui

Oras ne visada vilioja prasibėgti lauke, kartais dėl įvairių šeimyninių aplinkybių taip pat turime likti namuose. Pastaraisiais metais populiarėja tendencija investuoti į nuosavą bėgimo takelį namuose ar įsigyti narystę artimiausiame sporto klube.

Bėgimo takelis – puiki alternatyva, tačiau bėgti vienareikšmiškai geriausia gryname ore. Jei galite, rinkitės bėgimą ne asfaltuota danga, o parko takelius, įkvepiančius kraštovaizdžius.